Kritiikit

”Suomalaisen musiikin lumoavimpia kokoonpanoja on Duo Dryades. Kristina Kuusiston bandoneon  ja Mari Mäntylän kymmenkielinen kitara ovat tehokas, tunteikas ja omaleimainen sointiyhdistelmä. Kuusisto ja Mäntylä ovat soittaneet pitkään yhdessä ja hengittävät samaa musiikkia, oli tempo tai tyyli mikä tahansa, ja siihen hengitysrytmiin kuulijan on levollista asettua.”

Kare Eskola, Yle 1, Uudet Levyt

”Duo Dryadesin kolmas levy poikkeaa tyystin edeltäjistään, sillä nyt levyä hallitsee ranskalainen eleganssi. Kuusiston ja Mäntylän tulkinnat koskettavat, äänimaailma on kuulas ja sävykäs. Musiikin lumoa korostaa parivaljakon tyylivarma nyanssointi.”

Hannu Lahtonen, Kauppalehti

”Kristina Kuusisto ja Mari Mäntylä ovat vakiinnuttaneet erikoisen bandoneon-decacorde duonsa omaperäiseksi brändiksi, joka imee itseensä niin uutta musiikkia, tangoa kuin klassikoita.”

Auli Särkiö, Rondo

Decacorden ja bandoneonin liitto

Speira – levylleen Duo Dryades on koonnut yksinomaan tälle yhtyeelle sävellettyä musiikkia. Levyn säveltäjänimet ovat Sid Hille, Vincent Bouchot, Iiris Kosonen, Pekka Jalkanen ja Harri Wessman. Kaikki säveltäjät ovat sisäistäneet oivallisella tavalla näiden kahden soittimen kiehtovan sointimaailman ja tuloksena on musiikillisesti vaihteleva ja kiinnostava levy. Varsinkin kun Duo Dryades vaikuttaa olevan musiikillisesti samoilla aaltopituuksilla. Soitto on selkeästi jäsenneltyä ja tulkinnat rohkeita niin nyanssien kuin tempojenkin suhteen.

– Risto Nordell, Yle 1

Bandoneon-decacorde -duo on tuiki harvinainen, ellei peräti ainutlaatuinen. Kristina Kuusiston ja Mari Mäntylän taitavissa käsissä se osoittautuu toimivaksi.

Argentiinalaisesta tangosta tutuksi tullut harmonikka ja 10-kielinen kitara kohtaavat hedelmällisessä vaikutteiden risteyksessä: syrjäkujien melankoliaa, moderneja sointitehoja, klassista tekniikkaa, tulisia aksentteja, menoisaa rytmiä ja jazzmaista letkeyttä.

Täyteläisimpänä esiin kohoaa nimikappale, Pekka Jalkasen Speira, kun taas Vincent Bouchot’n Sonatina palimpsestica vetoaa hauraalla värähtelyllään. Sid Hillen Promenades soi pingottamattoman yksinkertaisesti. Harri Wessmanin Finlandia kartoittaa kotomaata haikean rakastavasti pilke silmäkulmassa.

– Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat

Duo Dryadesin vakuuttava esikoislevy kurkottaa lähelle ECM New Series -estetiikkaa. Kristina Kuusiston henkevä bandoneon ja Mari Mäntylän syvä, sointuisa decacorde eli kymmenkielinen kitara luovat yhtenäisen soinnin, joka ammentaa tango nuevosta, taidemusiikista ja jazzista. Tunnelmaa tukee varta vasten tilattu, onnistunut ohjelmisto, joten levystä punoutuu näkemyksellinen, herkkä mutta helposti lähestyttävä kokonaisuus.

Kuusiston ja Mäntylän pitkä yhteistyö ja sielunsisaruus kuuluvat Bouchot’n sonatiinissa, jonka häivähdyksenomaiset näyt syntyvät pakottomasti. Iiris Kososen Mariatyyri on painokkaampaa tavaraa mutta pysyy keveän ja rytmisesti tarkan soiton ansiosta levollisena. Vilpitön ja teknisesti kristallinkirkas soitto saavat myös Sid Hillen myöhäisimpressionismin ja Pekka Jalkasen pseudoitämaisen fiilistelyn vakuuttamaan. Levyn leppoisinta antia on Harri Wessmanin neliosainen sarja Finlandia jonka viihteellinen latinalaisamerikkalaisuus saattaa otsikon hyväntahtoisen ironiseen valoon.

– Kare Eskola, Rondo

Musikantiska Dryader – “Det behöver knappast sägas att Kuusisto och Mäntylä är fullfjärdrade virtuoser på sina instrumente.”

– Mats Liljeroos, Huvudstadsbladet

Harvinainen duo viettelee hyvillä esityksillä. Duon esitykset ovat erinomaisia ja molemmat muusikot saavat vaativista soittimistaan hienoja sävyjä irti. Ilahduttavaa on duon läheinen yhteistyö nykysäveltäjien kanssa, jonka seurauksena tälle harvinaiselle kokoonpanolle on saatu uutta soitettavaa.

– Janne Koskinen YLE 1

Kaksi harvinaista soitinta bandonéon ja decacorde muodostavat soinniltaan erinomaisen yhdistelmän. Duo Kristina Kuusisto ja Mari Mäntylä on julkaissut hienon levyn.

-Hanuri

Vain kaksi yllättävän monipuoliseksi osoittautuvaa soitinta sekä taitavaa ja antaumuksellista muusikkoa on riittänyt soinnillisesti hämmästyttävän vaihtelevan kokonaisuuden luomiseksi.

-Riitta Pietilä, Rondo

Kaksi herkkää soitinta ja täysveristä muusikkoa tarjoavat kuulijoilleen vahvasti koetun, elämyksellisen musiikkimatkan.

-Voi Hyvin

Kyse on musiikista, joiden kaari ulottuu kauas arki-ilmaisun yläpuolelle. Se on uutta ja ilahduttavaa ”third streamia”; musiikkia, joka kykenee sulattamaan toisiinsa populaari- ja kansanmusiikin sekä taidemusiikin. Kaikista parasta levyllä on se, miten teokset on pantu soimaan.

-Friiti

Heidän yhteistyönsä sujuu kuin lämpimällä tunteella ryyditetty kirkas ajatus.

-Erkki Lehtiranta, Minä Olen

Harvinaiselle kokoonpanolle tehty äänitys on persoonnallinen ja hienostunut. Kamarimusisointi on luontevaa, tarkkaa ja herkästi reagoivaa. Mäntylän kosketus ja ääni on täyteläinen, tekninen tarkkuus moitteeton. Se pistää kuulijan kananlihalle jo ensimmäisellä Piazzollan bassokululla. Kuusiston bandonéonin loppumattomat ja aina tarkoituksenmukaiset sävyt eivät hetkeksikään päästä kuulijaa otteestaan. Sillä on se hyvän levyn merkki: se paranee joka kuuntelukerralla.

-Juan Antonio Muro, Kitaristi

Siinä on argentiinalaisen tango nuevon intohimoa, bretagnelaisen kansanmusiikin hilpeyttä ja supisuomalaista surumielisyyttä – Vaikutus on järisyttävä

– Pirkko Vekkeli, Gloria

Bandonéon Decacorde Duo Kristina Kuusiston ja Mari Mäntylän konsertti ei jättänyt kylmäksi.

– Pirjo Kuorikoski-Lindberg, Ilkka

Kirmari on vahva, monipuolinen kokonaisuus. Levyn materiaali on monilta osin vangitsevan tunnelmallista, mutta duolta onnistuu myös vauhdikkaampi ulosanti.

– Jukka Kittilä, Tejuka

Loc Envel- Duo Dryades valloitti 150 lukuisen yleisön. Aina yhtä taianomaisessa tunnelmassa Loc Envelissä Duo Dryades todellakin hurmasi runsaan yleisön. Kuulijat antautuivat musiikin taian vietäviksi eikä kappeli ollut tarpeeksi suuri, jotta kaikki halukkaat olisivat mahtuneet sisään.

– Le Tregor

Luultavasti tämä latinalaisen tangomaan tulisuuden ja Skandinaavian maan, Kristina Kuusiston ja Mari Mäntylän kotimaan jäätävyyden välinen sekoitus oli salaisuuden avain, jolla musiikki-ilta hankki kaikki nämä aplodit yhdelle Al-Bustanin festivaalien illoista. Esitys sai yleisöltä raikuvat ablodit.

-Rabih Chami Al-Balad

Mäntylä ja Kuusisto ovat todellisia virtuooseja sanan hyvässä merkityksessä. Lisäksi he ovat täysiverisiä muusikoita, jotka ovat yhteistyönsä aikana löytäneet saumattoman musiikillisen tahdon duona. Heidän soittonsa on usein suoranaista herkuttelua yksityiskohdilla, joista samalla muotoutuu tyylikäs kokonaisuus. Kymmenkielinen kitara on kuusikielistä ”pikkuserkkuaan” äänellisesti laajempi ja vivahteikkaampi. Tummempisävyisellä soittimella on yllättävän laaja dynaaminen skaala, jota Mäntylä käyttää taitavasti hyväkseen.

– Jarmo Kokkonen, Kainuun Sanomat

Kuusiston ja Mäntylän upeassa illassa musiikillinen informaatio ja fiilis kolahtivat totaalisesti. Ilta oli raikas, puhdistava, taiteilijat loistavia, ohjelmavalinta maukas ja yleisö piti kuulemastaan. Lyhyesti sanoen, ilta oli sielujen voitelua vailla raja-aitoja.

– Vesa Liukko, Pyhäjokiseutu

Konsertin aloittanut Kristina Kuusisto ja Mari Mäntylän Bandoneon Decacorde Duo oli hieno yllätys. Bandoneonissa oli sävykästä latausta ja Mäntylän kymmenkielisessä decacorde-kitarassa jäntevää iskua. Duon maisema eteni Etelä-Amerikasta pohjolan polskamaille.

– Jukka Hauru, Helsingin Sanomat